sunnuntai 16. lokakuuta 2016

#15 Kansainvälinen steinerkoululiike toimii koko ajan...On ollut pitkään mielessä, että miten voisi tuoda tätä koululiikkeen kansainvälistä työtä näkyväksi.

Välillä tuntuu siltä, että steinerkoululiikkeen kansainvälinen olemus unohtuu muualta kuin juhlapuheista. Ja kuitenkin se on olennainen osa jokaista steinerkoulua ja steinerpäiväkotia! Tätä samaa pedagogiikkaa toteutetaan ympäri maailmaa!

Kansainvälinen yhteistyö on hidasta, ei tule nopeasti suuria voittoja - vaan pitkällisten prosessien kautta hiukan jotain näkyvää... ja usein ei sittenkään - työ on piilossa rakenteissa - kansainvälisessä lobbaustyössä, informaation keskinäisessä jakamisessa, pedagogiikan perustan työstämisessä, yhteisten 'uhkien ja mahdollisuuksien' kartoittamisessa. Mutta on kaikille näkyviäkin asioita - WOW -päivä yhtenä esimerkkinä!
ECSWE (Euroopan steinerkoulujen neuvosto) Brysselissä 2014Millaista se kansainvälinen työ on? Ai käytännössä? Kokouspäivät alkavat aamuvarhain ja jatkuvat iltamyöhään. Takapuoli kuluu milloin missäkin kolkassa joko Eurooppaa tai maailmaa, jonkun paikallisen steinerkoulun penkkiä kuluttaen (hämmästyttävän samanlaisia tuoleja kaikkialla), jossain vaiheessa aina päässä surisee, kun pinnistelee niin kovasti, että pysyy kärryillä nopeassa keskustelussa. Kokouksien välissä edustajat lukevat ja laativat raportteja, kirjelmiä, kyselyitä, hankkivat tietoa oman maansa asioista, hoitavat saamiaan (ottamiaan) tehtäviä.


Kokouksissa kuitenkin tapaa kollegoita eri puolilta maailmaa. Se se on homman suola! Näissä tapaamisissa syntyneet ystävyys- ja tuttavuussuhteet ovat arvokkaita! Kuinka helppoa onkaan ottaa yhteyttä milloin minnekin, hoitaa asioita, kun ollaan tuttuja! On mahtavaa kun saa olla mukana tekemässä tällaista työtä näiden upeiden, sitoutuneiden ihmisten kanssa!

Koululiikkeen tilanteen hahmottaminen laajemmin auttaa näkemään omat asiamme oikeassa perspektiivissä. Sillä: Kuinka erilaista! Kuinka samanlaista!

Tänä viikonloppuna (ja osin viime viikollakin) on Tartossa ECSWE:n ja IASWECE:n kokoukset. Näistä ensimmäinen on steinerkoulujen euroopanneuvosto ja jälkimmäinen steinerpäiväkotien kansainvälinen neuvosto. Tämä on itseasiassa ensimmäinen kerta kun ne kokoontuvat yhdessä. Yhteisellä ajalla ollaan työyhmissä käsitelty steinerpedagogiselta kannalta medialukutaitoa, arviointia ja koulunaloitusikävaihetta.
Viron steinerkoulujen opettajien ja varhaiskasvattajien lisäksi
seminaarissa oli mukana IASWECE ja ECSWE.
Tämän kerran seminaariosassa oli aiheena mediakasvatus.

Jokaisessa näistä aiheista on steinerkouluilla ja -päiväkodeilla painetta johonkin suuntaan yhteiskunnan puolelta. Toisissa maissa enemmän, toisissa vähemmän. Steinerkoululiike haluaa säilyttää omaleimaisuutensa ja omat pedagogiset periaatteensa - mutta myös muovata niitä yhdessä tässä muuttuvassa maailmassa.

Yhteisen vision luominen vaatii keskustelua - puhumista ja kuuntelua. Yhdessä viikonlopussa ei kymmenien ihmisten yhteisissä keskusteluissa päästä lopputulokseen. Työ jatkuu ECSWE:n osalta tammikuussa.

Kokouksissa käsiteltiin muuten myös monia muita asioita - niistä jaetaan tarkemmat raportit kouluille ja päiväkodeille - kunhan kokousedustajat ovat päässeet omien työpöytiensä ääreen takaisin.

Mutta jotain pientä ja helposti sulavaa alkupaloiksi?


Nyt on alkanut pieni yritys tuoda näkyväksi välähdyksiä maailmalta, niistä steinerkouluista ja -steinerpäiväkodeista, joissa Suomen Steinerkasvatuksen liiton edustajat kokousmatkoillaan käyvät. Kuvablogi In Steiner... Steinerissa bongattua avattiin juuri äsken! Tässä aloitteessa on pääasiana nostaa esiin kuvien kautta pieniä visuaalisia aarteita ja hauskoja käytäntöjä, joita matkalaisten eteen matkoilla tulee. Tervetuloa mukaan!
Seminaariselfie Tartossa 14.10.2016:
Tina Iwersen, Suomen edustaja IASWECE:ssä
Pia Pale, Suomen edustaja ECSWE:ssä
Mukana oli myös Outi Rousu.

Steinerkasvatuksen liiton edustajat edustavat Suomen steinerkouluja ja -päiväkoteja seuraavissa foorumeissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti